Patak

Forrástól a Tengerig

Fodor Réka és Ölvedi Gábor között a leglényegesebb kapcsolat a közös művészi anyanyelvük: a magyarországi és erdélyi népzene, a népdalok és néptánc, valamint az ütőhangszerek, hiszen mindketten ebből a világból érkeztek.

Ezt látták meg egymásban és határozták el, hogy új megvilágításba helyezik az általuk ismert és szeretett magyar népdalokat. Olyan zenei környezet megteremtését álmodták meg, amely visszavezet a magyarok ősibb világlátásába, amely elválaszthatatlan a doboktól és a transzélményektől és összekötik a népdalok végtelenül gazdag szimbólumrendszerét a befelé figyeléssel, önvalónk, lelki közösségünk feltárásával.

Létezésünk hangjainak nyomában

Teszik ezt a legősibb és a legmodernebb eszközökkel, hiszen különböző ősi énektechnikák széles tárházát használják zenei projektjeikben, melyekből loop-rendszerek segítségével egész hang-városokat építenek fel.

A Patak letisztult, ősi szimbólumát és alapenergiáját választották meghatározó jelképnek közös útjukra. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy zenéjükkel összekössék a Forrást a Tengerrel.

Fodor Réka

Ölvedi Gábor

Gábor Rékáról:
"Fodor Réka számomra egészen elképesztő jelenség! Egyrészt mert a hangjában és a művészetében az összes létező Női minőséget képes megélni és megjeleníteni, és ezt szerintem nagyon kevesen tudják, másrészt pedig páratlan módon képes ezeket a minőségeket összekapcsolni a másik két legfontosabb ősi energiával, a dobokkal és a tánccal!
Nagyon szerencsések vagyunk, hogy találkozhattunk, hiszen jómagam is ennek a három dolognak élek: az éneknek, a doboknak és a táncnak! Ezen a rendkívül izgalmas úton indultunk el a Patakban együtt."

Réka Gáborról:
"Ölvedi Gábor zenei nyelvezete olyan széles skálájú, hogy mindig tart meglepetéseket.
Első sorban ütősként ismerheti a közönség, itt kiemelném az ízlésesen összekapcsolt különböző ritmusvilágokat, amik izgalmassá teszik játékát. E mellett magával ragadó a hangjában megjelenő ősi ösztönös életesszencia, a finomságoktól, a férfias megtartó erőkig.
A színpadon, de bármiféle alkotási folyamatban, olyan jelenléte van ahol a zene egy élő valóságként tapasztalható.
Amiért kivételesnek tartom ezt a kapcsolódást, az az, ahogyan Gáborral együtt tudunk működni, első sorban emberileg. Ennek koronája a közös kifejezési eszközünk, a Zene és a benne megjelenő közös irány:
az ösztönösen áramló improvizáció színes világa, a mélységeitől a magasságokig."

© 2019 Patak